اخراج گسترده استادان؛ از تکذیب تا افتخار

پس از حذف استادان، فشارها بر انجمن‌های علمی دانشجویی افزایش یافت

کیهان بار دیگر به اخراج شریفی زارچی اشاره کرد و مدعی شد که «عدم درخواست به‌موقع و ارائه و بارگذاری مستندات توان علمی برای تبدیل وضعیت در فرجه پنج‌ساله تدریس موقت این افراد از جمله زارچی باعث این تصمیم شده است» - Telegram/senfi_uni_iran

حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو فراکسیون انقلاب مجلس، با تکذیب اخراج سریالی استادان دانشگاهی مدعی شد «مطالبی که اخیرا برخی جریان‌ها تحت عنوان اخراج استادان از دانشگاه‌ها مطرح می‌کنند و فهرست‌هایی که آن‌ها منتشر می‌کنند، دقیق نیست و صحت ندارد».

این نماینده مجلس می‌گوید که بررسی‌هایش نشان می‌دهد که این فهرست‌ها در جهت فضاسازی و با انگیزه سیاسی انجام شده‌اند و این فضاسازی‌ها در آستانه انتخابات مجلس و به منظور بهره‌برداری انتخاباتی صورت گرفته است. این عضو کمیسیون قضایی مجلس به ایرنا گفت: «به عنوان مثال، در یک مورد عضو هیئت علمی دانشگاه قم، محمدرضا اباذری که در ایام کرونا به دلیل ابتلا به این بیماری جانش را از دست داد، جزو لیست اصلاح طلبان از استادان اخراج‌شده از دانشگاه است.»

او و رسانه‌های حامی حکومت در حالی اخراج محمدرضا اباذری از دانشگاه در دوره رئیسی را تکذیب می‌کنند که رسانه‌ها به اخراج آرش اباذری، استاد فلسفه دانشگاه شریف، در دی ماه سال گذشته، هم‌زمان با خیزش سراسری اشاره کرده بودند.

از سوی دیگر، روزنامه کیهان هم بار دیگر مدعی شد اخراج گسترده استادان دانشگاه سیاسی نبوده است. این روزنامه درباره اخراج شریفی زارچی نوشت: «فقدان درخواست به‌موقع و ارائه و بارگذاری مستندات توان علمی برای تبدیل وضعیت در فرجه پنج‌ساله تدریس موقت این افراد از جمله زارچی باعث این تصمیم شد.» بنا به ادعای کیهان و مسئولان دانشگاه شریف، توان علمی این استاد دانشگاه برای آن‌ها احراز نشده و همین امر دلیل اخراج او بوده است. این در حالی‌ است که روز یکشنبه خبر رسید علی شریفی زارچی به‌عنوان رئیس کمیته علمی بین‌المللی المپیاد جهانی کامپیوتر انتخاب شده است.

وظیفه کمیته علمی آی‌اوآی (IOI) یا همان المپیاد جهانی کامپیوتر نظارت بر مسابقات المپیاد است و این کمیته بالاترین مرجع علمی المپیاد جهانی کامپیوتر به شمار می‌رود. شریفی زارچی در توییتی اعلام کرد با رای اکثریت نمایندگان ۸۷ کشور به عنوان عضو کمیته علمی بین‌المللی المپیاد جهانی کامپیوتر انتخاب و سپس با رای اعضای کمیته رئیس آن شده است.

با همه این‌ها، نه‌تنها توان علمی او برای مسئولان جمهوری اسلامی احراز نشد بلکه کیهان معتقد است که او جایگاه استادی را اشغال کرده است و در موردش نوشت: «فردی مثل شریفی زارچی که در ایام اغتشاشات با اظهارنظر‌ها و توییت‌های تحریک‌آمیز و دور از شان یک مدرس دانشگاه به یک لیدر آشوب در محیط دانشگاهی تبدیل شده بود، باید در همان ایام با صراحت حکم به اخراجش داده می‌شد؛ چرا که کسی که جایگاه اشغال‌شده استادی را ابزاری برای تحریک و ایجاد بلوا در دانشگاه و به جان هم انداختن دانشجویان کند، قطعا صلاحیت ادامه مسندی چون استادی دانشگاه را ندارد.»

روزنامه کیهان به سردبیری حسین شریعتمداری در ادامه، به رسم همیشه بدون ذکر منبع مدعی شد که در کشورهای مختلف دنیا نیز استادان به علت اظهارنظرهای سیاسی اخراج می‌شوند. به این ترتیب کیهان از یک سو مدعی‌ است که اخراج‌ها سیاسی نبوده‌اند و از سوی دیگر از اخراج سیاسی استادان دفاع می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این روزنامه نزدیک به بیت رهبری نوشت: «نمونه‌های فراوان در کشور‌های دنیا از جمله آمریکا که فقط ۸۵ استاد به علت اظهارنظر سیاسی و بیان کوچک‌ترین انتقاد‌ها با حکم اخراج رو‌برو شده‌اند، موید این مسئله است که در غربی که قبله آمال این رسانه‌های غرب‌گرا و برخی مدعیان اصلاحات است، با استادی که نه دعوت به آشوب و تحریک بلکه اظهارنظری مخالف سیستم داشته باشد، چگونه رفتار می‌شود. البته رئیس دانشگاه تهران اخیرا دلیل کنار گذاشتن برخی از استادان دانشگاه را مشکلات اخلاقی ذکر کرده است.»

با ورود سعید حدادیان به دانشگاه تهران، جمهوری اسلامی قدمی دیگر در راستای جایگزینی استادان «انقلابی و متدین» برداشت و نشاندن یک مداح در جایگاه استاد دانشگاه تهران، صدای انتقاد بسیاری از اهالی علم و دانشگاه را درآورد. بیژن عبدالکریمی، استاد فلسفه که او نیز پیش از این از در دولت رئیسی به مدت شش ماه اخراج شده و حقوقی دریافت نکرده بود، در واکنش به جذب استادانی از جنس سعید حدادیان گفت: «این اوج نیهیلیسم و بی‌اعتقادی به حقیقت و ارزش‌های فرهنگی و اوج خودبنیادی و اوج این تصور باطل است که ما می‌توانیم حقیقت را تولید کنیم.»

این استاد فلسفه دانشگاه آزاد در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد، مدیریت فرهنگی ایران را ضدفرهنگ خواند و گفت: «گفتمان انقلاب و جمهوری اسلامی فاقد حتی یک شخصیت فرهنگی است. در مدیریت کلان جمهوری اسلامی، حتی یک شخصیت وجود ندارد که با جنس و مقوله فرهنگ که عبارت است از نفوذ در جان‌ها، نفوذ در قلب‌ها و نفوذ در اگزیستانسیال‌ها آشنا باشد.»

سرکوب انجمن‌های علمی و فشار بر دانشجویان

برخورد با استادان و تصفیه دانشگاه‌ها از مخالفان به استادان محدود نمانده است و دانشجویان و انجمن‌های علمی نیز زیر تیغ سرکوب جمهوری اسلامی قرار دارند. شوراهای صنفی دانشجویان در گزارشی اعلام کرد که برای سیدپرهام میرهمایونی، دانشجوی مهندسی مکانیک ورودی ۹۸ و دبیر انجمن علمی مکاترونیک دانشگاه مدنی آذربایجان، به دلیل مخالفت با تفکیک جنسیتی در بازدید علمی، حکم اخراج از انجمن علمی دانشجویی صادر شده است.

در همین راستا، برای این دانشجو پرونده‌ای با اتهام «رعایت نکردن شئون دانشجویی، توهین و نشراکاذیب» در کمیته انضباطی تشکیل شده که پس از برگزاری جلسه دفاع، در انتظار صدور حکم است. مسئولان دانشگاه به بهانه مشروط شدن  این دانشجو در ترمی که فعالیت علمی‌ــ‌دانشجویی نداشته است، برخلاف آیین‌نامه وزارتخانه حکم اخراج از عضویت در انجمن علمی را صادر کرده‌اند.

در حکم صادرشده، دلیل این تصمیم نداشتن صلاحیت عمومی و آموزشی ذکر شده اما در جلسات کمیته نظارت، به فعالیت انجمن‌ها به دلیل مخالفت با تفکیک جنسیتی و اطلاع‌رسانی درباره کارشکنی مسئولان اشاره شده است. باید یادآور شویم در دانشگاه مدنی احکام انضباطی بسیاری صادر شده‌اند که از رویه قانونی تبعیت نکرده بودند.

از سوی دیگر اهورا همت‌افزا، دانشجوی کارشناسی کامپیوتر دانشگاه باهنر کرمان، نیز به صورت غیرقانونی و بدون حکم انضباطی، از ورود به دانشگاه منع و ترم تحصیلی گذشته این دانشجو هم حذف شده‌ است. این دانشجو ۲۸ آبان با حکم بدوی چهار ترم تعلیق مواجه شد که کمی بعدتر با تهدید دانشگاه و امضای تعهدنامه، عفو شد اما در خرداد ۱۴۰۲، طی تماسی به کمیته انضباطی فراخوانده شد.

در جریان حضور این دانشجو در دانشگاه، حراست کارت دانشجویی او را جلب و‌ به او اعلام کرد که ممنوع‌الورود و‌ اخراج است. کمی بعدتر و یک هفته مانده به آغاز امتحانات، ترم این دانشجو بدون هیچ توضیح و ابلاغ حکمی از سامانه آموزش حذف شد. این دانشجو تازه یک ماه بعدتر و پس از اتمام ترم به کمیته انضباطی احضار شد. حراست در پاسخ به پیگیری‌های اهورا همت‌افزا، او را به بازداشت تهدید کرد. او اینک با گذشت دو ماه بدون ابلاغ هیچ حکم‌ ‌و اتهام مشخصی، از ورود به دانشگاه منع شده است و انتخاب‌واحدش نیز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.